Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή στην Ελλάδα με πολλές ιδιαίτερες παραδόσεις. Έχουμε γράψει άρθρα για το «πώς οι Έλληνες γιορτάζουν το Πάσχα» και «Φαγητά και παραδόσεις κατά την διάρκεια του Πάσχα». Ωστόσο, από περιοχή σε περιοχή οι παραδόσεις αλλάζουν.

Α. Τυπικές πασχαλινές παραδόσεις που μπορείτε να βρείτε παντού στην Ελλάδα:

Κόκκινα αυγά: οι Έλληνες βάφουν κόκκινα αυγά την Πέμπτη πριν το Πάσχα και τα τσουγκρίζουν μετά την Ανάσταση, το βράδυ του Σαββάτου.
Αυτός που σπάει το αυγό του άλλου θεωρείται νικητής και λέγεται ότι έχει καλή τύχη κατά την διάρκεια της χρονιάς.
Αυτός που τσουγκρίζει πρώτος το αυγό λέει: «Χριστός Ανέστη» και ο άλλος απαντάει: «Αληθώς ανέστη».

Επιτάφιος: οι Έλληνες στολίζουν τον Επιτάφιο το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στην εκκλησία και το βράδυ τον μεταφέρουν σε όλο το χωριό ή την πόλη. Κατά την διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου, οι άνθρωποι ψάλλουν ύμνους και κρατάνε κεριά.

Μαγειρίτσα: μετά την Ανάσταση το μεγάλο Σάββατο, είναι ώρα για βραδινό. Μία σούπα που φτιάχνεται από εντόσθια αρνιού και χορταρικά, η γνωστή μαγειρίτσα, σας περιμένει. Μην φοβάστε, είναι πιο νόστιμη από όσο ακούγεται ή φαίνεται!

Το αρνί του Πάσχα: την Κυριακή του Πάσχα οι Έλληνες τρώνε κυρίως αρνί (ή κατσίκι). Νωρίς το πρωί μπορείτε να μυρίσετε το ψητό κρέας και από την 1 το μεσημέρι, η οικογένεια και οι φίλοι συγκεντρώνονται για το Πασχαλινό τραπέζι. Στο μενού υπάρχει πάντα αρνί ή κατσίκι, μαζί με σαλάτες και τους αναγκαίους «μεζέδες».

Β. Εκτός από τα γνωστά έθιμα (κόκκινα αυγά, μαγειρίτσα, αρνί κτλ.), κάθε περιοχή έχει τις δικές της παραδόσεις.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές περιοχές με τις ομορφότερες από αυτές:

Ασίνη (χωριό κοντά στο Ναύπλιο)

Το κάψιμο του Ιούδα
Ένα έθιμο που σώζεται ακόμη μέχρι σήμερα είναι το κάψιμο του Ιούδα. Την Μεγάλη Παρασκευή ή το Μεγάλο Σάββατο μια ομάδα από νέους της Ασίνης μαζεύονται και κατασκευάζουν ένα αχυρένιο ομοίωμα του Ιούδα Ισκαριώτη. Μόλις το κατασκευάσουν το βάζουν επάνω σ’ ένα καρότσι και το γυρίζουν σ’ όλο το χωριό. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, τοποθετούν τον Ιούδα πάνω σε μια κρεμάλα και τον καίνε.

Κέρκυρα και Λευκάδα

Στην Κέρκυρα και την Λευκάδα η Φιλαρμονική συνοδεύει τα πιο όμορφα έθιμα! Το Μεγάλο Σάββατο στους δρόμους παίζει χαρούμενους σκοπούς ενώ οι νοικοκυρές ξεφορτώνονται… κάθε τι πήλινο πετώντας το από το μπαλκόνι τους! Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπάνε και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν χιλιάδες, πήλινα δοχεία (μπότιδες) με νερό, κάνοντας πολύ θόρυβο.

Χίος

Λάμπει ο ουρανός από τον ρουκετοπόλεμο!
Ένας λόγος για να βρεθεί κάποιος στη Χίο το Πάσχα είναι φυσικά ο ρουκετοπόλεμος! Ένα έθιμο που κρατά χρόνια, από την Τουρκοκρατία…, και αγαπούν οι ντόπιοι όσο κανένα άλλο! Οι αυτοσχέδιες ρουκέτες και τα βεγγαλικά γεμίζουν τον ουρανό προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα! Στο Βροντάδο υπάρχουν δύο εκκλησίες, ο Άγιος Μάρκος και η Εριθιανή. Οι ρουκέτες εκτοξεύονται στις δύο εκκλησίες από τις αντίπαλες συνοικίες. Η προετοιμασία των ρουκετών αρχίζει αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά.

Το νησί της Ύδρας

Η Ύδρα είναι περίπου 2 ώρες με το πλοίο από τον Πειραιά (Αθήνα) και είναι γνωστή ως ένα γραφικό νησί χωρίς αυτοκίνητα ή μηχανάκια, αλλά με πολλά γαϊδουράκια!
Από ένα πολύ ήρεμο νησί τον χειμώνα μετατρέπεται σε ένα κοσμοπολίτικο νησί κατά την διάρκεια του Πάσχα. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, δεν γίνεται απλά η όμορφη περιφορά του Επιταφίου μέσα στα στενά σοκάκια, αλλά επίσης «η θαλάσσια περιφορά του Επιταφίου». Όταν η περιφορά φτάνει στα Καμίνια (λιμάνι της Ύδρας), ο Επιτάφιος βυθίζεται στην θάλασσα για να αγιάσει τα νερά και ο ιερέας ψάλλει ύμνους για τους σφουγγαράδες και τους ναυτικούς του νησιού. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι πάνε στις τοπικές ταβέρνες για να απολαύσουν τα θαλασσινά.

Ναύπλιο

Μόνο 2 ώρες με το αυτοκίνητο από την Αθήνα, βρίσκεται ένας πολύ δημοφιλής πασχαλινός προορισμός για τους Αθηναίους. Το Ναύπλιο έχει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Την Μεγάλη Παρασκευή, γίνεται η περιφορά του Επιταφίου, σε μία όμορφη διαδρομή μέσα στα στενά δρομάκια της πόλης. Στην συνέχεια οι 4 Επιτάφιοι από τις 4 εκκλησίες της παλιάς πόλης συναντώνται στην πλατεία Συντάγματος, συνοδευόμενοι από χορωδίες και την Φιλαρμονική ορχήστρα.
Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μέρος της περιφοράς στο Ναύπλιο:

Να η ευκαιρία: αν θέλετε να γνωρίσετε από κοντά τις πασχαλινές παραδόσεις, ενώ μαθαίνετε ελληνικά (κάθε επιπέδου), είστε ευπρόσδεκτοι στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο Ναύπλιο, που οργανώνει το ΟΜΙΛΩ!

Καλό Πάσχα!